TYÖKYKY & TYÖURA

TYÖURAN JOHTAMINEN


Työuran johtamisen avain on toimivat prosessit, joissa ihminen on keskiössä. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa paremiin ja turvaa liiketoiminnan jatkuvuutta.

Aidosti toimivilla prosesseilla saadaan vaikuttavuutta, sitoutumista ja tulosta. Tapani kehittää pohja Työterveyslaitoksen Työuran vaiheita- malliin 


On merkittävä oivallus, että pitkän työuran varrelle mahtuu monta elämäntilannetta, joissa työn tulee pystyä joustamaan. Henkilökohtaisen elämän muutokset ja kriisitilanteet, muutokset työkyvyssä ja eläköitymisen lähestyminen esimerkkeinä. 



IKÄSTOPPI - K58


Ikästoppi on työnantajalle kehittämäni ikäjohtamisen ohjelma, jonka tavoitteena on

  • Tukea pitkiä ja mielekkäitä työuria
  • Osoittaa arvostusta ihmistä ja tehtyä työtä kohtaan
  • K58 - ammattiuran viimeiset vuodet
  • Hallittu tiedon ja osaamisen siirtyminen
  • Eläköityminen oikea-aikaisesti, fyysisesti ja psyykkisesti hyvinvoivana


Ohjelmassa ovat mukana organisaatio, työterveyskumppani ja eläkevakuuttaja.

Ohjelma on saatavilla maksutta ja monistettavissa oman organisaation käyttöön.

Esittelen mielelläni ohjelmaa ja toivon, että saan tiedon kaikista organisaatioista joissa se otetaan käyttöön. 



VAPAAEHTOINEN

OSA-AIKAISUUS


 Millaisia joustoja on tarjolla, miten esihenkilöt toiminnallaan ja organisaatio prosessien kautta voivat tukea työn joustoja.  Lisäksi tutkimme, mikä vaikutus vapaaehtoisella osa-aikaisuudella on hyvinvointiin suhteessa odotuksiin. Tutkimuksen tuloksena syntyi toimintaohje esihenkilöille. 

Tutkimuksen työelämävapaasta löydät: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051512080



TYÖURAN TIENHAARAT - PYSÄKILLÄ?

Jokainen kyllästyy joskus. Ainakin toivottavasti.

On täysin ok olla välillä pysäkillä itsensä tai työelämänsä kanssa. Rohkeutta on sanoa se ääneen ja luottamusta on esihenkilö, tai organisaatio jossa saa sanoa ääneen. Miten tämä teillä toimii? Lähtevätkö ihmiset kertomatta missä mättää, hoksataanko kysyä riittävästi mikä on tärkeää, miten sitoutumista ja motivaatiota voi tukea ja johtaa? 



KONKARI! 

Konkari on arvokas. Usein valtavan tyytyväinen ja aivan täydellisessä paikassa. Elämä rulla mukavasti, työssään on taitava ja pystyvä. Verkostot ja kyky ratkaista ongelmia on huippuluokkaa. Mutta. Muistaako tai osaako organisaatio hyödyntää tämän usein uinuvan potentiaalin? Mitäpä jos. Mitä tapahtuu, jos konkarilta pyydettään apua, kysyttään mielipidettä., ylipäänsä hoksataan, että meillähän on täällä aarteita. Kannattaa kokeilla. Konkari kyllä auttaa, kunhan osaat kysyä. 



TYÖKYVYN JOHTAMINEN


Työkykyprosessit muodostavat liiketoiminnan selkärangan suhteessa henkilöstöön. Aidosti toimiva ja ymmärrettävä varhaisen tuen malli, avoin ja laadukas yhteistyö työterveystoimijan kanssa sekä aktiivinen toiminta eläkevakuuttajan kanssa ovat merkittäviä edistäviä tekijöitä.


Työkyvyn muutokset voivat olla isoja ja pieniä, tyypillisesti väliaikaisia - mutta joskus myös täysin elämää muuttavia tekijöitä. Kaikissa tapauksissa ne kuitenkin tuottavat huolta ja usein myös pelkoa - miten minun käy, miten työni käy. Arvostava ja luotettava suhtautuminen yksilön haasteisiin vahvistaa sitoutumista. Toimivat ja selkeät prosessit turvaavat liiketoiminnan jatkuvuutta.